SES ANALİZİ

İnsan sesinin değerlendirilmesi ve hastalıkların teşhisinde akustik analiz teknikleri önemli bir yer tutmaktadır. Klinik kullanımda akustik analiz, ses ile ilgili bozuklukların şiddetini değerlendirmede, hastalığın tedavi ve takibinde objektif veriler sağlamaktadır.

Akustik analiz programları, konuşma ve seslemenin oranı, süresi ve devamlılığı hakkında nesnel veri elde etmeyi kolaylaştırmakta ve klinik bulguları destekleme amaçlı kullanılmaktadır.Son yıllarda kullanımı giderek yaygınlaşan ses analiz yöntemleri, ses ile ilgili bozuklukların anlaşılmasında önemli bilgiler vermektedir. Ses analiz programları sayesinde sesin normal olup olmadığını saptamak, varsa patolojinin derecesini belirlemek ve mevcut olan patolojinin hangi mekanizmalar ile oluştuğunu daha iyi anlayabilmek mümkün olabilmektedir. Akustik analiz programlarının önemli bir artısıda istatistiksel değerlendirmeye olanak sağlayan, objektif datalar ve rakamsal değerler veriyor olmasıdır. Böylece yapılan değerlendirmeler sonrasında hastaya uygulanan terapilerin etkisini değerlendirmek ve terapi sonrasında seste oluşan değişiklikleri ölçmek ve sonuçları karşılaştırmak da mümkün olabilmektedir.

Alan yazında bu konuda yapılan birçok araştırma bulunmaktadır ve bu araştırmaların hepsinde akustik ses analiz programlarını objektif tanıyı desteklediği ve tanıda ve tedavi sonuçlarını ölçmede kullanılabileceği belirtilmiştir.

Akustik analizde, sesin frekans, şiddet, periodisite gibi akustik özelliklerini belirleyen parametreler incelenmektedir. Vokal kıvrımdaki patolojiler, rezonans bozuklukları, velofaringeal ve diğer artikülasyon bölgesindeki değişiklikler ses kalitesindeki değişikliklere paralel olarak akustik parametreleri de etkilemektedir. Bu akustik değişimler sesin işitsel algısını tanımlamakta faydalıdır. Akustik analiz, sesin elektriksel sinyal ortamında incelenmesi ile elde edilir. Objektif veriler sağlamaktadır ve hastalıkların tedavi sürecinin içerisinde önemli bir role sahiptir.

Akustik ses analizinde yaygın olarak kullanılan programlarından biri Praat ses analiz programıdır.

Praat özellikle fonetik incelemelere yönelik olan bir programdır.

Praat programıyla; perde, jitter, shimmer, HNR gibi parametreler ölçülebilmektedir.